Заколот вихідного дня. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Очевидно, що минулого тижня головною темою сепаратистських ЗМІ став так званий "марш справедливості", який організував власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Місцеві пропагандисти, як і їхні містечкові ньюсмейкери, вкотре продемонстрували свою повну залежність від Кремля...

Мовчання ягнят

Ой, як незручно вийшло: ще на початку тижня донецькі засоби масової інформації пафосно розповідали про те, як Денис Пушилін вручав "вагнерівцям" медалі "За звільнення Артемівська". "Хлопці увійшли в історію Донбасу - вірніше, вони цю історію пишуть своїми героїчними вчинками, своїми подвигами, звільняючи Республіку, захищаючи Росію. Найвищий дух, натиск, сила, міць, мужність, високе володіння тактикою і стратегією, злагодженість дій і дисципліна повною мірою відображають підхід "музикантів" до звільнення Російської землі від нацистів", - цитували вони слова ватажка "ДНР". Але настала п'ятниця і раптом виявилося, що "герої" зовсім не герої, а заколотники. Старі методички більше не працюють, а нових не підвезли.

У принципі заціпеніння охопило всю пропагандистську вертикаль путінської Росії. Соловйов, Симоньян, Скабєєва та інші рупори правильного "курсу партії" ніяк не коментували тоді ще просто гучні заяви Євгена Пригожина про те, що його приватне незаконне збройне формування готове до походу на Москву. Звісно, у сепаратистських ЗМІ про те, що Росія стоїть на порозі громадянської війни, теж не було сказано ні слова. Це цілком зрозуміло: Пригожин однозначно розігрував карту "цар хороший - бояри погані", тому придворні літописці до отримання команди згори не могли знати, як Путін відреагує на заяви вірного пса режиму про те, що Шойгу і Герасимов його обманюють і ставлять палиці в колеса найбоєздатнішому військовому підрозділу. Зрозуміло, що окупаційна влада Донбасу теж вичікувала реакції господаря, а підконтрольні їй "офіційні" ЗМІ розповідали, як "Делегація з Макіївки вирушила на форум уральської молоді" і "Як розвивають культуру в нових регіонах Росії". Численні "воєнкори" теж воліли мовчати.

Мукання ягнят

Зате після виступу Путіна, в якому він відкрито називав "марш справедливості" ударом у спину, заколотом і зрадою, з'явилися численні коментарі та заяви містечкових політиків. Так, ватажок "ДНР" Денис Пушилін у суботу о 10:38, буквально за кілька хвилин після того, як російський диктатор позначив своє ставлення до "музикантів", коротко заявив, що "Донецька Народна Республіка з Президентом!". Його підтримав колега з "ЛНР". "Ми - єдина країна, і ми - зі своїм Президентом! Сьогодні важливо керуватися тільки інтересами країни, її жителів, а всі розбіжності треба забути до Перемоги", - передрукували луганські "офіційні ЗМІ" заяву Леоніда Пасічника. Потім схожі за пафосом і змістом заяви зробили "депутати народних рад" і навіть "пересічні громадяни республік".

У соціальних мережах такої одностайності і показного єднання народу з Путіним не спостерігалося. "У Росії почалося! ПВК "Вагнер" починає громадянську війну! Повідомляють, що кордони закриті. У Ростовську область не потрапити. Повідомляють, що всі рейси з Донецька в Росію скасовано. ФСБ РФ та інші структури підняті по тривозі! Що буде з ДНР і ЛНР?", - відразу зметикували ті самі "пересічні громадяни", що не такі вже вони "суб'єкти федерації".

"Відбувається каламутна хрень. Завтра побачимо хто кого і скільки разів... Все це постановка для хохлів... Вони ж люблять театр з артистами. Та що тут казати, у них он президент артист", - намагалися заспокоїти громадську думку деякі "воєнкори".

Колишній український журналіст, а нині бойовик російського окупаційного корпусу Геннадій Дубовой і зовсім договорився до того, що "Пригожин виконує замовлення спрямовуваного західними спецслужбами олігархату на повалення Путіна і подальшу капітуляцію Росії...".

Тим часом звернення Путіна до народу зробило свою справу, і більшість блогерів і "лідерів громадської думки" почали відрікатися від ще вчора улюбленого Пригожина і його "музикантів". "Жалюгідне видовище - спостерігати за кульбітами в повітрі тих, хто запекло топив і був на підсосі у "Вагнера", намагаючись спіймати бонус, а зараз поспіхом зливається", - вірно підмітила нову тенденцію постів у соціальних мережах донецька сепаратистка Євгенія Мартинова.

Одним із тих, хто "перевзувся в повітрі", був Олександр Ходаковський. "Хотілося б, щоб були анульовані звання Героя, присвоєні Пригожину. Глави Республік повинні були вже сьогодні видати відповідні укази", - запропонував він зірвати з грудей власника ПВК "Вагнер" ордени і медалі.

Таким чином, в інформаційному полі "ДНР/ЛНР" історія з "заколотом вихідного дня" почалася з питань нагородження бойовиків незаконного збройного формування, ними ж і закінчилася...

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті